Groot nieuws afgelopen week: veel mensen met een aflossingsvrije hypotheek komen in de problemen. Ze hebben te weinig gespaard om deze straks aan het einde van de looptijd af te lossen. Gemiddeld komen deze consumenten 68.000 euro te kort.
Het is inderdaad waar dat een aflossingsvrije hypotheek betekent dat je aan het einde moet aflossen. Daar moet de huizenkoper zich bewust van zijn. Toch is het overdreven om in paniek te raken. Ten eerste kun je altijd je huis verkopen als je hypotheek afloopt. Van de opbrengst los je je lening af en van de overwaarde koop je een ander (kleinere) woning, of je gaat huren.
Ten tweede gaan hypotheekverstrekkers over het algemeen soepel om met de aflossingsvrije hypotheek. Vaak wordt de aflossingsvrije hypotheek verlengd.
Tot slot wordt er gedaan alsof het gaat over een homogene groep mensen die hun restschuld straks niet meer kunnen betalen, maar dat is natuurlijk niet zo. Iedere situatie is weer anders. Zo zijn er mensen die al van plan zijn om aan het einde van hun hypotheek te verhuizen en zijn er consumenten die een erfenis verwachten waarmee ze kunnen aflossen.
En wat denk je van het betalen (inkopen) van zorg als je op latere leeftijd meer hulp en zorg nodig hebt? Je zult maar alles in de stenen hebben gestopt en niks meer op de bankrekening.
Kortom, voor iedere klant is een andere oplossing. Daar komt de adviseur in beeld.
Goed kijken naar je huidige hypotheek, je levensstijl, je inkomen inclusief je oudedag, korteom je hele financiële plaatje zorgen ervoor dat je bewust raakt van je hypotheek en de gevolgen hiervan voor de toekomst.
Uiteindelijk gaat het erom dat je zorgeloos kunt wonen en leven!