Drie alternatieven voor je spaarrekening

Je klaagt er vast wel eens over: de rente op spaargeld was nog nooit zo laag. Bij sommige banken moet je zelfs gaan betalen om je geld te stallen. Wat zijn de alternatieven? We zetten er drie rondom het thema ‘Wonen’ op een rijtje.

Aflossen hypotheek

Heb je een hypotheek, dan kan het lonen om een extra aflossing te doen en zo je maandlasten omlaag te brengen. Bij de meeste hypotheekaanbieders mag je tot tien procent van de hoofdsom boetevrij aflossen, sommige aanbieders hebben andere regels. Kijk wel goed op welk leningdeel je gaat aflossen: vaak bestaat een hypotheek uit bijvoorbeeld een aflossingsvrij deel en een annuïtair deel. Wij kunnen je daarin adviseren. Ook is het goed om te checken of je door een extra aflossing in een andere risicoklasse terechtkomt: hoe lager de verhouding tussen de hypotheeksom en de waarde van de eigen woning, hoe minder rente je betaalt. Het effect van jouw extra aflossing is dan dus nog groter. Denk tot slot aan het belastingvoordeel dat je misloopt, je kunt immers minder hypotheekrente aftrekken. Neem dat ook mee in je berekening!

Een tweede huis of recreatiewoning

Heb jij er al eens aan gedacht: een tweede woning voor de verhuur? Daarbij kun je denken aan een recreatiewoning om te verhuren aan vakantiegangers maar ook aan een reguliere woning om permanent te verhuren. Voor beide varianten zijn hypotheken beschikbaar, maar je hebt ook altijd eigen geld nodig omdat aanbieders een tweede woning niet volledig financieren. Het is wel aan te raden om een goede begroting te maken en de kosten realistisch in te schatten. Reken jezelf niet te rijk. Wat ben je bijvoorbeeld kwijt aan onderhoud? Kun je het bolwerken wanneer je woning een tijdje leegstaat? Je mag de rente voor zo’n woning niet aftrekken en de woning wordt meegerekend in Box III. Niet onbelangrijk: bedenk ook of je zelf de contactpersoon wilt zijn voor de huurders of dat je dat uitbesteedt. De een vindt dat contact juist hartstikke leuk, de ander heeft weinig zin in een gesprek over klemmende deuren en ontbrekend keukengerei. Uitbesteden kost wel geld en heeft dus weer effect op je rendement. Zelf allerlei arbeidsintensieve werkzaamheden verrichten kan betekenen dat je in Box I terecht komt, omdat je dan als ondernemer wordt gezien. Vaak gaat het dan wel om meerdere (recreatie)woningen.

Duurzame maatregelen

Ook een mooie bestemming voor je spaargeld: energiebesparende maatregelen voor je eigen woning die voor een positief effect op je maanduitgaven gaan zorgen. Je kunt denken aan zonnepanelen, aan extra isolatie in je woning of aan een groen dak. Er zijn tal van subsidieregelingen mogelijk, deze kun je checken op https://www.verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer/. Voor het isoleren van je dak, spouwmuur, gevel, vloer of glas kun je bijvoorbeeld ongeveer twintig procent subsidie krijgen: je moet dan wel tenminste twee isolatiemaatregelen laten uitvoeren. Ook staan er op deze website ook voor jouw gemeente de beschikbare regelingen. Je kunt je duurzame maatregelen met spaargeld betalen, maar het is ook mogelijk om extra geld te lenen, bij het aangaan van een nieuwe hypotheek of als verhoging op een bestaande hypotheek. Er zijn verschillende duurzame hypotheken en energiebespaarleningen op de markt, die soms een extra aantrekkelijke rente kennen. Kijk ook naar de terugverdientijd van je investering. Wij kunnen je daarin adviseren.