Flink afgelost op hypotheek? Controleer de rente!
Hoe meer je leent ten opzichte van de waarde van je woning, hoe hoger het risico voor de geldverstrekker. In je hypotheekrente zit daarom een risico-opslag verwerkt. Maar die kan omlaag, als de verhouding tussen de lening en de woningwaarde verandert. Let op: dat gaat (nog steeds) niet altijd automatisch.
Stel je hebt een hypotheek van vier ton afgesloten om een huis van vijf ton te kunnen kopen. Je hypotheek bedraagt dan tachtig procent van de waarde van je woning. Maar dankzij een erfenis kun je ineens een ton aflossen: de verhouding loopt dan terug tot zestig procent. Je komt dan, afhankelijk van de categorieën en percentages die jouw geldverstrekker hanteert, in een andere risicoklasse terecht. De rente daalt dan bijvoorbeeld van 2,63% naar 2,49% procent. Dat lijkt niet veel, maar op jaarbasis is het een behoorlijk bedrag. Uiteraard kun je zo’n nieuwe grens ook bereiken door je vaste, maandelijkse aflossingen, het hoeft niet om een bedrag ineens te gaan.
Niet automatisch
Veel geldverstrekkers passen de risico-opslag automatisch aan wanneer je als klant in een nieuwe categorie valt. Maar een aantal ook niet, ondanks herhaaldelijk aandringen van consumentenorganisaties. Je moet er dan als klant achteraan. Dat zijn, volgens een recent onderzoekje, onder andere: ABN AMRO Bank, BijBouwe, Argenta, BLG Wonen, Florius, ING Bank en SNS Bank.
Hogere woningwaarde
Niet alleen door aflossen kan de risico-opslag dalen, het kan ook zijn dat je huis meer waard wordt en dat daardoor de verhouding gunstig verandert. Een hogere WOZ Waarde is daarvoor een indicatie, veel banken nemen een percentage van rond de 80% van de WOZ waarde als “ marktwaarde”. Een taxatierapport geeft 100% waarde als uitgangspunt. Check aub met je adviseur wat slim is om te doen.
NHG
Heb je een woning met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is er geen opslag in je hypotheekrente verwerkt en betaal je al de laagst mogelijke rente. Dat komt omdat NHG een vangnet biedt waardoor de geldverstrekker minder risico loopt.
Tip
Ga je een flinke aflossing doen? Raadpleeg altijd je hypotheekadviseur. Die weet het beste op welk leningdeel je moet aflossen én houdt in de gaten of de juiste risicoklasse wordt toegepast.