Heeft sparen voor je kind nog wel zin met een lage spaarrente?

Heeft sparen voor je kind nog wel zin nu de spaarrente vrijwel gelijk is aan nul? Er zijn meerdere manieren om rendement te behalen, maar let op de risico’s.

Is een spaarrekening nog wel interessant?

Sparen levert een paar tiende procent aan spaarrente op. Eigenlijk komt het erop neer dat de spaarrente vrijwel gelijk is aan nul. De bank met de hoogste spaarrente biedt een rentevergoeding van 0,3 procent. De verschillen in percentages zijn hierdoor klein. Heeft het nog wel zin om geld op een spaarrekening te zetten?

Wel belasting betalen maar geen rendement

Over je spaargeld ben je eventueel vermogensrendementsheffing verschuldigd. Er geldt in 2021 een vrijstelling van 50.000 euro per belastingplichtige. Over het meerdere wordt belasting geheven. Over het vermogen van de kinderen wordt bij de ouders belasting geheven. Vanaf 18 jaar krijgen ze een eigen vrijstelling van 50.000 euro. De hoogte van de belastingheffing hangt af van hoeveel vermogen je hebt.

  • Over het bedrag tussen de € 50.000 – € 100.000 van je vermogen betaal je 0,59% belasting.
  • Over het bedrag daarboven tot €1.000.000 betaal je 1,40% belasting.
  • Over het bedrag boven €1.000.000 betaal je 1,76% belasting.

Geld opnemen en in je matras sparen

Met spaargeld boven de vrijstelling kost het sparen je dus geld. Is het een optie om je spaargeld volledig op te nemen en thuis te bewaren? Nee, dat moet je echt niet doen. Bij een inbraak kun je geen grote bedragen indienen bij de inboedelverzekeraar. Contant geld is vaak maar voor een deel meeverzekerd. Bij brand kun je het geld in één keer volledig verliezen. Maar daarnaast is het ook niet de oplossing tegen de belastingheffing. Je blijft namelijk verplicht om het geld als vermogen op te geven. Doe je dat niet? Dan loop je kans op een naheffing en een forse boete. De alarmbellen bij de Belastingdienst gaan luiden als blijkt dat je ineens veel minder spaargeld hebt. Daar kunnen vragen over gesteld worden.

Wat is het alternatief?

Er zijn genoeg alternatieven voor sparen, maar de risico’s moet je wel meewegen. Je kunt kiezen voor beleggen in plaats van sparen. Zeker met de huidige lage spaarrentes is beleggen een goed alternatief, maar onderschat de risico’s niet. Er zijn manieren van beleggen met een groot risico, zoals beleggen in aandelen. Je kunt ook de risico’s beperkter houden door het beleggen in obligaties. Het is in ieder geval belangrijk om goed advies in te winnen. Je moet voorkomen dat je tegen een negatief rendement aanloopt. Beter weinig spaarrente dan een deel van jouw vermogen verliezen.

Voor geld waar je de komende jaren niet over hoeft te beschikken is beleggen mogelijk een effectieve manier om rendement te maken. Op langere termijn geeft beleggen over het algemeen een beter rendement dan sparen. Of beleggen voor jou ook een optie is hangt af van verschillende factoren. Het is daarom verstandig om hier advies over in te winnen. Wij helpen u graag hiermee.