Lagere maximale hypotheek met private lease

Niet in één keer een nieuwe auto kopen, maar maandelijks een vast bedrag betalen? Klinkt als een goede deal. Wees je wel bewust van de mogelijke gevolgen voor je maximale hypotheek.

Rijden in een nieuwe auto waarbij wegenbelasting, pechhulp, verzekeringen, onderhoud en reparatie allemaal geregeld zijn. Met private lease is dit mogelijk. Zelf betaal je alleen de brandstof, boetes en parkeergeld. Nog iets dat je ‘erbij’ krijgt, is een financiële verplichting, die vaak wordt geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Dit heeft invloed op jouw maximale hypotheek.

Het BKR registreert alle financiële verplichtingen die langer lopen dan één maand en hoger zijn dan €250. Bij het afsluiten van je hypotheek kijkt de geldverstrekker naar jouw BKR-registraties, die invloed hebben op het bedrag dat je kunt lenen. Des te hoger jouw financiële verplichtingen, des te lager de maximale hypotheek.

65% van leasebedrag geldt als lening

Bij leasecontracten die vanaf 1 juli 2016 zijn afgesloten, wordt niet meer het volledige leasebedrag geregistreerd. Het leasebedrag is sindsdien verdeeld in twee delen:

  • 35% service: Hieronder vallen de belastingen, reparatie, verzekering en onderhoud
  • 65% financieel: Hieronder vallen de afschrijvingen en de rente

Het BKR ziet het financiële deel, die 65%, als lening. Hiervan wordt 2% in mindering gebracht op wat je maximaal kunt uitgeven aan je hypotheek per maand.

Rekenvoorbeeld maximale hypotheek

Sandra en Mark hebben een gezamenlijk inkomen van €70.000. Zonder leasecontract kunnen ze een maximale hypotheek afsluiten van €345.677.

Ze hebben dringend een auto nodig en besluiten een auto te leasen voor €241 per maand met een looptijd van 48 maanden. Na vier jaar lopen de kosten op tot €11.568. Het BKR registreert dan €7.519 aan krediet (65%). Per maand kunnen ze €150 minder uitgeven aan hun hypotheek (2% van €7.519). De maximale hypotheek wordt nu geschat op €306.061. Dit is bijna €40.000 minder.

Niet alle aanbieders wijzen op gevolgen private lease

Private lease kan dus nadelige gevolgen hebben voor je maximale hypotheek. Helaas wijzen niet alle leasemaatschappijen hierop. Wil je weten of je kunt leasen, ga dan naar een aanbieder met het ‘Keurmerk Private Lease’. Zij doen altijd een BKR-check en registratie. Zo weet je zelf welke financiële lasten je moet en kunt dragen.

Invloed private lease bestaande hypotheek

Het afsluiten van een leasecontract heeft geen gevolgen voor je lopende hypotheek. Pas je je hypotheek aan, dan wordt er door de geldverstrekker wel opnieuw gekeken naar je leenvermogen en dus naar je BKR-registraties.

Wil je in de nabije toekomst verhuizen of een huis kopen, reken dan op een lagere maximale hypotheek als je gebruik maakt van private lease. Houd jezelf niet voor de gek door naar een leasemaatschappij te stappen die je lening niet registreert bij het BKR. Dat ontslaat je namelijk niet van de financiële verplichtingen die aan het contract verbonden zijn.