Mijn bedrijf is mijn pensioen. Toch?

 

Pensioen hoef ik niet te doen, want mijn bedrijf is mijn pensioen. Deze opmerking krijg ik regelmatig te horen van ondernemers die ik spreek over hun financiële zaken. Ik snap die gedachte heel goed,
want het getuigt van een aantal eigenschappen die je als succesvol ondernemer nodig hebt.

Wees realistisch over de toekomst
Een antwoord vanuit trots, vastberadenheid en geloof in eigen kunnen. En zo’n instelling kan ik alleen maar prijzen. Maar, tegelijkertijd vind ik het mijn taak om de waarheid over geld te vertellen. En dus vraag ik meer dan eens: “Op hoeveel waardeer jij je bedrijf dan over 20 jaar als je met pensioen gaat en waar baseer je dat op?”

Vaak krijg ik een antwoord met een groot bedrag en soms merk ik al wat twijfel. Dit gebeurt vooral als ik doorvraag. “Ken jij bedrijven die ineens minder waard werden, terwijl je dat nooit had gedacht?”

Die voorbeelden kennen de meeste mensen wel. Grote bedrijven zijn als Fortis, Imtech of V&D die het loodje leggen. Helaas zijn er lokaal ook vaak genoeg voorbeelden. Een platenzaak, restaurant of IT-bedrijf. Soms was een faillissement te wijten aan pech, soms aan snel veranderde omstandigheden en soms aan slecht ondernemerschap. Eén ding is zeker; in geen van die gevallen had de aandeelhouder dit niet als lange termijnvisie van 20 jaar in gedachten.

“Verkoop je jezelf dan mee?”. Dit is een laatste vraag die vooral voor de specialistische ondernemer van belang is. Want anders verkoop je de vent en niet de tent.

Wat elke DGA zou moeten doen
Ik ben overtuigd dat het leven geen generale repetitie is en dat je het beste ervan moet maken. Dit betekent ook dat je realistisch moet kijken naar de toekomst. Daar hoort ook het beperken van risico’s bij. De gratis beleggingstip die ik elke professional geef: Stop niet alle eieren in één mandje. Waarom zou je dan als DGA wel met je pensioenkapitaal op één paard wedden? Zou het niet slimmer zijn om hier voorzichtiger mee om te gaan?

Want tenzij jij nooit van plan bent te stoppen met werken (zoals Henk en Thea in de afbeelding hierboven), adviseer ik mijn klanten om hun bedrijf niet als pensioen te zien. Nee, het is werk dat voldoening geeft en je met veel passie doet. Maar het is niet je pensioen, want daar moet je zelf voor zorgen op een verantwoorde manier.

Hoe help ik je?

  1. Vermogen opbouwen via een lijfrente,
  2. Vermogen opbouwen via een losse beleggingsrekening in privé,
  3. Vermogen opbouwen in de Holding, dat niet gebruikt wordt als werkkapitaal.

En uiteraard zijn er andere mogelijkheden. Want de oplossing is nooit algemeen, maar altijd persoonlijk.

Ik kom graag langs op je bedrijf om te leren van je als ondernemer. Ik beloof je dat ik je de waarheid zal vertellen over je geld, zodat jij nu en in de toekomst in ieder geval financiële rust hebt!

Neem contact met me op via 0412 851700 of pascale@confiante.nl