Nadenken over pensioen, zorg dat je niet te laat bent
Voor jonge mensen is pensioen nog ver weg. Tegelijk heb je als twintiger, dertiger of veertiger de meeste kans om er iets aan te doen, de tijd werkt in je voordeel. Toch zijn de meeste werknemers vooral gefocust op netto salaris en kijken ze niet naar de pensioenregeling. Een behoorlijk aantal krijgt daar later spijt van.
Uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken blijkt dat tachtig procent van de Nederlanders bij de start van hun huidige baan andere arbeidsvoorwaarden belangrijker vond dan pensioen. Denk aan netto salaris, vakantiedagen en een eventuele auto van de zaak. Eenmaal de leeftijd van 55 gepasseerd heeft 1 op de 5 werknemers daar spijt van. Circa drie op de tien 55-plussers vindt dat ze beter eerder hadden kunnen beginnen met zich verdiepen in de eigen pensioensituatie.
Nadenken tijdens stress
Vaak is een grote verandering, zoals het overlijden van een partner, een relatiebreuk of arbeidsongeschiktheid, wél aanleiding om aan het pensioen te denken. “Dat zijn doorgaans stressvolle momenten, waardoor je minder ruimte en rust in je hoofd kan ervaren voor verstandige financiële beslissingen. Bovendien is het eigenlijk wat laat,” legt pensioenexpert Marike Knoef uit. “Je kunt alleen nog maar reageren op de ontstane situatie. Het is daarom beter om je in je pensioen te verdiepen op de momenten dat je er nog invloed op hebt.”
Pensioenregeling?
Maar dat is lastig voor veel mensen. Drie op de vijf werknemers keek helemaal niet naar de pensioenregeling toen ze begonnen met hun huidige baan. Knoef noemt die cijfers “schokkend”. “Maar ik kan me voorstellen dat mensen het ingewikkeld vinden om pensioenregelingen met elkaar te vergelijken. Het zou dus goed zijn als ze hierbij meer hulp krijgen.”
Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten hoeveel je opbouwt, en of er ook een nabestaandenpensioen is geregeld. Aan de hand daarvan kun je bijvoorbeeld aanvullend andere maatregelen nemen, zoals inleggen in een lijfrente, extra aflossen op de eigen woning of ten behoeve van je nabestaanden een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Een financieel adviseur kan je helpen om het op een rijtje te zetten.
Beginnetje maken?
Met de eenvoudige online tool ‘Later goed geregeld’ krijg je snel inzicht. Ook krijg je tips aangereikt die aansluiten op jouw situatie, zoals bij een nieuwe baan, samenwonen/trouwen of een nieuwe woning.
En natuurlijk kun je mij ook bellen, dan kijken we er samen naar!