Nederland is vergeten hoe je met hout moet bouwen
De grote boze wolf zit de Nederlandse woningbouw in de weg. Het verhaal van de drie biggetjes, waarbij de wolf een rieten en houten huisje zonder moeite omverblaast maar het stenen huisje blijft staan, bepaalt in grote mate hoe Nederland aankijkt tegen houten huizen. “Hout is leuk voor de schuur of de sauna, maar wonen in een houten huis schrikt velen af”, ervaart Bob Elzen van Treetek. “Ten onrechte: hout is duurzaam, comfortabel en dé oplossing voor ons woningprobleem.”
Elzen is een groot pleitbezorger van bouwen met hout. Daarbij moet je niet denken aan simpele blokhutten – de mooiste woningen zijn volgens hem juist gebouwen waarbij je niet ziet dat ze uit hout zijn opgetrokken. Doorzonwoningen, appartementencomplexen en kantoorgebouwen kunnen volgens Elzen zonder problemen worden gemaakt van hout.
De voordelen zijn talrijk, zegt hij: “Bij de productie van beton en staal komt veel CO2 vrij, terwijl hout een hernieuwbare grondstof is die juist CO2 opslaat. En als je het goed doorrekent, gebruik je minder materiaal. Hout zorgt voor een goede isolatie en vochthuishouding – en er zijn studies die aantonen dat een houten woning stressverlagend en concentratieverhogend werkt.”
Bovendien geeft hout een ontwerper veel meer vrijheid dan beton en staal. “De mensheid bouwt al eeuwen met hout. We bouwden kathedralen van hout. Met beton en staal ben je veel meer aan vaste vormen gebonden. In Nederland zijn we een beetje vergeten hoe je met hout moet bouwen.”
Brandgevaar
Sommige verzekeraars en hypotheekverstrekkers zien houten huizen als een groot brandgevaar en weigeren daarom dit type woningen. Is dat terecht? Elzen stelt van niet: “Het klinkt misschien niet logisch, maar een houten woning heeft een hogere constructieve brandveiligheid dan beton en staal. Beton en staal stort in bij een brand, hout meestal niet: bij een brand vormt vanzelf een koollaag aan de buitenzijde van een stuk hout. Die koollaag is brandvertragend, waardoor de structuur van de woning veel langer veel stabieler blijft.”
Elzen ziet echter een kentering optreden in de financiële sector. “Moderne spelers geven juist wel mogelijkheden voor duurzaamheid. Traditionele banken vinden dat wat lastig.” “Hopelijk komt de bouw daarmee in een stroomversnelling.”
Schonere bouwcultuur
Met zijn bedrijf Treetek wil Elzen Nederland helpen een schonere bouwcultuur te krijgen. “De bouw is verantwoordelijk voor ca 40% van de CO2-uitstoot. Gebruik je hout, dan heeft dat een positief effect op de CO2-reductie. Bovendien gaat het sneller dan traditionele bouw, waarbij de bouwplaats ook de fabriek is. Onderdelen van houten woningen kunnen al in de timmerfabriek worden gemaakt, op de bouwplaats hoeven ze dan alleen nog in elkaar gezet te worden.”