Negatieve rente in opkomst

Net als in voorgaande jaren laat de gemiddelde rente voor dagelijks opvraagbare spaarrekeningen (DOS) in de eerste twee kwartalen van 2020 een daling zien. Volgens de Spaarrente Barometer tweede kwartaal 2020 is negatieve rente in opkomst.

Naast Triodos Bank, die in april 2017 als eerste aanbieder geen rente meer over het spaartegoed gaf, zijn er inmiddels meer aanbieders die dit voorbeeld volgen, te weten grootbank ABN AMRO en dochteronderneming Moneyou. Naast spaarrentes van 0%, komen negatieve spaarrentes boven een bepaald spaarsaldo steeds vaker voor.

Het feit dat er steeds meer aanbieders nauwelijks tot geen rente meer vergoeden, heeft ervoor gezorgd dat de gemiddelde spaarrente voor DOS steeds dichter naar 0% kruipt. Op dit moment bedraagt de gemiddelde rentevergoeding nog maar 0,07 procent, een daling van ruim 50 procent in vergelijking tot een jaar geleden.

Per 1 april was ABN Amro de eerste aanbieder die een negatieve rente van 0,50% is gaan voeren. Deze rente geldt zodra klanten op al hun ABN AMRO betaal- en spaarrekeningen opgeteld boven een saldo van € 2.500.000,- uitkomen.

Al snel volgde Aegon met een rente van –0,50% over het saldodeel op de spaarrekening boven € 1.000.000,-. Per 1 juli zijn vervolgens ING, Rabobank, Robeco en Triodos Bank ook negatieve rentes gaan rekenen. Bij ING, Rabobank en Robeco geldt een rente van –0,50% over het saldodeel boven € 1.000.000,- en Triodos Bank rekent een rente van –0,50% boven een totaalsaldo van € 100.000,- op de Triodos betaal- en spaarrekeningen.

Triodos Bank was de eerste aanbieder die enkele jaren geleden een rentepercentage van 0% ging voeren en heeft nu wederom een primeur te pakken. Zo geldt met ingang van 1 juli dat spaarders van 25 jaar en ouder bij Triodos Bank ook moeten gaan betalen voor het aanhouden van een spaarrekening, te weten € 2,- euro per maand. Of in de nabije toekomst meer aanbieders dit voorbeeld zullen gaan volgen, is op dit moment nog niet bekend.