Nieuwe regeling biedt financiële steun bij om- en bijscholing & jobcoaching

Het ontwikkelbudget komt eraan!

Het zijn onzekere tijden en de arbeidsmarkt verandert voortdurend. Banen verdwijnen of krijgen een andere inhoud. Nieuwe specialismen komen op. We zijn zoekende: wat kunnen we doen om een bedreiging om te smeden tot kans. De overheid helpt. Met de nieuwe regeling Nederland Leert Door biedt zij werknemers, zzp’ers, flexwerkers en werkzoekenden een kans zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

 Wat is NL Leert Door precies?
Nederland Leert Door is een regeling die financiële steun biedt bij ontwikkeladvies en scholing. De regeling valt in twee delen uiteen: jobcoaching (loopbaanadvies) en bij- en omscholing. Een theoretisch en een praktisch deel dus.

In dit artikel zetten we de belangrijkste afspraken rond de regeling voor je op een rij.

  • De regeling geldt voor iedereen van 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd met een relatie tot de arbeidsmarkt.
  • Onderdeel van de regeling is het volgen van een ontwikkeltraject om inzicht te krijgen in je persoonlijke kwaliteiten (en waar je kansen op de arbeidsmarkt liggen). Dit is het jobcoachingsgedeelte. Je kunt je hiervoor aanmelden bij een gespecialiseerde loopbaanbegeleider.
  • Daarnaast maken scholingstrajecten (bij- en omscholing) voor werkenden en werkzoekenden deel uit van de regeling. De scholing is vooral bedoeld voor persoonlijke ontwikkeling en het trainen van vaardigheden die je helpen om ander werk te kunnen vinden en verrichten. Het kan gaan om een vaardighedentraining, vakgerichte bijscholing of een eerste module van een langer omscholingstraject. Hier komt binnenkort meer duidelijkheid over.
  • De cursussen en trainingen in de regeling voor om- en bijscholing zijn allemaal online of in blended vorm (zowel online als fysiek onderwijs).
  • Je krijgt een tegemoetkoming in de kosten. Samen met bijdragen van bijvoorbeeld sociale partners, sectoren en O&O-fondsen blijven de kosten voor jou laag.

Wat betekent deze regeling voor jou?
De wereld verandert in een snel tempo. Banen verdwijnen of veranderen inhoudelijk. Wie zich daar nu al op voorbereidt, kan in de toekomst sneller schakelen. Wanneer het noodzakelijk is een overstap te maken binnen of buiten jouw bedrijf, ben jij er klaar voor. ‘Future skills’ for financials waren nog nooit zo relevant en bereikbaar.

Hoe werkt de regeling
Voor een kosteloos ontwikkeladvies kun je terecht bij een gekwalificeerd loopbaanadviseur. Het werkt heel eenvoudig:

  • Zoek een loopbaanadviseur in de buurt.
  • Meld je telefonisch bij hem of haar aan.
  • Maak een afspraak.

Op zoek naar een loopbaanadviseur?
NOLOC is de beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals en jobcoaching. Op hun website vind je gekwalificeerde adviseurs bij jou in de buurt. De loopbaanadviseur helpt je verder met jouw ontwikkeltraject. Later in het najaar kun je ook scholingsactiviteiten volgen. De exacte voorwaarden voor scholing via NL Leert Door zijn op dit moment nog niet bekend.

Tevens vind je op de website ook meer informatie over deze bijzondere regeling.