Past een maximale hypotheek wel in jouw huishoudboekje?
Veel mensen kijken bij het kopen van een huis naar wat ze maximaal kunnen lenen. Maar wist je dat die normen zijn gebaseerd op mensen zonder kinderen met een laag bestedingspatroon? De normen leveren dus niet voor iedereen een verstandig maximum op. Kies je er toch voor, dan zal je moeten besparen op andere uitgaven. Ben je daartoe bereid? Of ga je dan liever een wat lagere hypotheek aan?
Wat je kunt lenen om een huis te kopen hangt af van twee factoren: de waarde van het huis en het inkomen van jou en je eventuele partner. Op internet kun je makkelijk uitrekenen wat je met jouw inkomen ongeveer kunt lenen. En dat is makkelijk als je op zoek gaat naar een nieuw huis.
Maximaal lenen niet altijd passend
Het is dan wel goed om te weten dat die rekenmodules er meestal van uitgaan dat je geen kinderen hebt, minder uitgeeft dan gemiddeld voor jouw inkomensgroep en in een woning woont met minimaal energielabel C. Kortom: dat je de ruimte hebt om je maandinkomen maximaal in woonlasten te steken.
Weinig ruimte om te sparen
Voor mensen zonder kinderen met een energiezuinig huis en een spaarzaam bestedingspatroon is zo’n maximale lening hoogstwaarschijnlijk prima. Maar wanneer jij en je partner kinderen hebben (of in de toekomst verwachten) en bijvoorbeeld graag luxe vakanties houden, dan is een maximale hypotheek voor jullie al minder verantwoord. Bij een maximale lening blijft bovendien weinig ruimte over om bijvoorbeeld te sparen of vermogen op te bouwen. Daarnaast is er weinig ruimte voor het opvangen van een lager inkomen, bijvoorbeeld doordat jij of je partner minder gaat werken. Besef dat je afstand van deze ruimte doet door maximaal te lenen!
Advies van de minister
In een recente brief aan de Tweede Kamer over dit onderwerp, raadt de minister van Financiën klanten aan om samen met hun hypotheekadviseur naar de betaalbaarheid van hun hypotheek te kijken. Ga samen na of de maandlasten ook echt passen in jouw huishoudboekje. Ze komen namelijk elke maand terug, zo’n dertig jaar lang.
Wij adviseren altijd met de lasten inclusief de kosten van levensonderhoud. De ervaring leert dat voor een modaal huishouden 2 personen met kinderen, je al gauw zo’n 35.000 tot 40.000 netto kosten levensonderhoud mee dient te nemen in je uitgaven. En dat is zonder de hypotheeklast. Het berekenen van deze kosten kunnen wij samen met je heel snel inschatten.