Wat is spoofing?

Regelmatig horen wij uit onze klantenkring dat ouderen slachtoffer zijn geworden van spoofing? Wat is dat nu precies “spoofing”?

Criminelen bellen dan vanaf een bestaand telefoonnummer van jouw eigen bank. Hierdoor lijkt het net als of je met een medewerker van jouw bank een telefoongesprek voert. Dat is spoofing (Engels voor nabootsen). Een ander woord is bankhelpdeskoplichting. Letterlijk vertaald betekent dat nabootsen of namaken.

Het is niet te voorkomen dat anderen misbruik maken van telefoonnummers. De oplichters maken slim misbruik van de werking van het mobiele telefoonnetwerk waardoor zij ieder willekeurig telefoonnummer op deze manier nabootsen (spoofen).

Hoe herken ik spoofing?

Je wordt onverwacht gebeld door jouw bank of je ontvangt een sms-bericht of Whatsapp bericht van ze. De beller probeert je te overtuigen om overboekingen te doen, jouw pincodes en beveiligingscodes te verstrekken of directe toegang te geven tot jouw computer.

Met de sms of whatsapp berichten wordt vaak beweerd dat je een verdachte betaling, automatische incasso of instelling moet controleren door op een hyperlink in het bericht te klikken. De beller beweert dat fraudeurs ongeoorloofde betalingen vanaf jouw bankrekeningen hebben gedaan.

Wat moet ik doen om geen slachtoffer te worden?

Jouw bank zal je nooit en te nimmer bellen of een bericht sturen voor dit soort zaken. Krijg je u een dergelijk telefoontje of bericht (sms of whatsapp)? Neem dan meteen contact op met de bank en maak hier melding.

Zit er een link in de sms? Nooit op klikken; je moet het bericht meteen verwijderen.

Hang op, klik weg en bel je bank is het devies. En bespreek het zeker met je kinderen en je ouders.

Nu ook vergoeding bij spoofing

Banken gaan schade door spoofing nu toch vergoeden. Dat hebben de banken besloten na overleg met verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder ANBO.

Wat kan ik doen als ik er toch in ben getrapt?

Bel direct jouw bank en volg de aanwijzingen van de bankmedewerker. Doe aangifte bij de politie via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief) of via de website van de politie.