Een BKR-registratie op je naam? Dat kan hierdoor komen

Veel leningen zijn geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Niet alleen een persoonlijke lening wordt geregistreerd, maar ook die dure TV op afbetaling. Wees je bewust van de gevolgen.

Veel mensen zijn geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit bureau houdt bij hoeveel financiële verplichtingen je aangegaan bent. Geldverstrekkers kunnen de gegevens opvragen bij de aanvraag van een hypotheek of andere lening. Op basis van je BKR-registratie beoordeelt de geldverstrekker of je kunt lenen. Zelfs een telefoonabonnement of krediet bij een winkel kan reden zijn voor een lagere maximale hypotheek. Ga er dus niet te lichtzinnig mee om.

Heb je eenmaal een BKR-registratie, dan is het vaak knap lastig om daar verandering in te brengen. Het is een nare verrassing wanneer je het ideale huis niet kunt kopen omdat je bijvoorbeeld de nieuwe auto op afbetaling hebt gekocht.

Wanneer wordt je geregistreerd bij het BKR?

Alle financiële verplichtingen die hoger zijn dan €250 en langer dan één maand lopen worden geregistreerd. Daar vallen de volgende zaken in ieder geval onder:

  • Persoonlijke lening: Met deze kredietvorm wordt in één keer het geleende bedrag uitgekeerd. Als lener begin je direct met aflossen van je schuld en de rente.
  • Doorlopend krediet: Met deze kredietvorm kan de leensom gedurende de looptijd geheel of gedeeltelijk opgenomen en afgelost worden. De hoogte van je maximale lening wordt geregistreerd. Je betaalt met deze kredietvorm alleen rente over het opgenomen saldo.
  • Creditcardlimiet: Bij een creditcard is er doorgaans sprake van een doorlopend krediet. Vaak kun je gespreide betalingen in meerdere termijnen doen. De creditcard wordt pas geregistreerd als er €250 langer dan één maand open blijft staan.
  • Kopen op afbetaling: Wanneer je een mobiel of TV op afbetaling koopt, kan deze geregistreerd worden. Ook hierbij gelden de standaard bestedingsregels.
  • Klantenpas limiet: Bij sommige winkels is het mogelijk om met je klantenpas producten tot een bepaald bedrag te kopen zonder dat je meteen betaalt. Dit is een vorm van een doorlopend krediet en telt mee voor de registratie.
  • Roodstand: De mogelijkheid om rood te staan valt in de categorie doorlopende kredieten. Sta je langer dan een maand minimaal €250 in het rood? Dan geldt een BKR-registratie.
  • Hypotheek betalingsachterstand van meer dan 120 dagen: Een hypotheek wordt pas geregistreerd bij een betalingsachterstand van 3 maanden. Deze blijft staan tot de achterstand is ingehaald en hier een herstelmelding van is gemaakt. De registratie blijft echter wel nog 5 jaar zichtbaar.
  • Restschulden van hypotheek: Een restschuld van je woning wordt geregistreerd. Wordt deze schuld kwijtgescholden door NHG, komt de schuld te vervallen. De registratie blijft wel 5 jaar zichtbaar.
  • Private-lease contracten: Het aangaan van een private-leasecontract is een betalingsverplichting en wordt geregistreerd bij het BKR. Overigens wordt niet het hele leasebedrag daarbij meegenomen.

Maximaal mogelijke krediet wordt geregistreerd

Het doorlopend krediet was in de afgelopen jaren een populaire leenvorm. Je kunt daarbij lenen tot een bepaald maximum dat je met de geldverstrekker afspreekt. Het is op ieder moment mogelijk geld uit het krediet op te nemen en af te betalen. Neem je niks op, dan betaal je ook geen rente. Dit geeft de nodige vrijheid. Het nadeel is dat voor de BKR-registratie het maximale bedrag wordt aangehouden en niet het bedrag dat je daadwerkelijk leent. Dit geldt ook wanneer je een krediet hebt bij een winkel, ongeacht of je er überhaupt iets koopt.

Je maximale hypotheek is onder andere afhankelijk van eventuele registraties bij het BKR. Ga dus niet zonder nadenken in op aanbiedingen om die nieuwe TV nu te kopen en later te betalen. Ook het aangaan van een mobiel abonnement kan later voor teleurstellingen zorgen. Heb je niet meer al je leningen voor de geest? Deze kan je bij de bank of bij het Bureau Krediet Registratie opvragen.