Wat kost het als je kind gaat studeren?

Gaat je kind over een tijdje studeren en wil je als ouders of grootouders meebetalen aan de studie? Begin dan maar vast met sparen, want dit geeft een uitwonende student gemiddeld uit tijdens vier  jaar studie.

Laten we maar meteen met de dure deur in huis vallen. Volgens het Nibud geeft een student op kamers gemiddeld € 50.000 uit tijdens vier jaar studeren. Dat bedrag omvat alle kosten: van collegegeld tot sportabonnement. Een flinke smak geld – al blijft het natuurlijk een gemiddelde. Nu de basisbeurs is afgeschaft, lenen jongeren vaak geld tijdens het studeren om alle kosten te betalen. Daardoor bouwen steeds meer jongeren een hoge studieschuld op. Als ouder wil je dat natuurlijk het liefst zoveel mogelijk beperken, of zelfs voorkomen. Maar hoe?

Hoeveel betalen andere ouders bij aan het studeren?

Zes op de tien ouders dragen bij aan de studie van hun kind. Gemiddeld gaat dat om een bedrag van €165 per maand. Daarnaast betaalt 39% van de ouders het collegegeld, 34% de zorgverzekering en 20% de studieboeken. Dat betekent natuurlijk niet dat je hetzelfde moet doen. Bekijk je financiële situatie, eventueel samen met ons en bepaal op basis daarvan wat je kunt missen.

Wat betaal je wel en niet?

Op het moment dat je kind de collegebanken in gaat, is het goed om samen te bekijken wie wat betaalt. Stel samen een studentenbegroting op. Beslis wat je kunt bijdragen en wat je kind zelf kan verdienen met een bijbaan, of zou kunnen lenen bij DUO. Onder bepaalde voorwaarden kan je kind ook recht hebben op een aanvullende beurs.

Sparen, sparen, sparen

Is je kind nog veel te jong om te studeren? Mooi. Dat geeft je namelijk de kans om te sparen voor de toekomstige student. De meeste ouders beginnen al bij de geboorte van hun kind. Anderen starten op het moment dat hun kind naar de basisschool gaat. Het lijkt misschien vroeg, maar het geeft je in elk geval wel voldoende tijd om een mooie reserve op te bouwen.

Tips

  • Open bij de geboorte van uw kind een spaar- of beleggingsrekening zodat je in achttien jaar tijd een mooi startkapitaal voor zijn of haar studie.
  • Studeert je kind al en geef je een financieel steuntje in de rug? Maak je bijdrage dan over naar je kind en laat hem of haar daarvan de rekeningen zelf betalen. Zo leert hij/zij omgaan met vaste lasten.
  • Sommige studenten lenen bij DUO en sparen dat geld voor later. Ondanks de lage rente, kleven hier wel risico’s aan. Zo kan een studieschuld later invloed hebben bij de aanvraag van een hypotheek. Bepaal samen een verstandig leenbedrag.